Ryż na mleku z musem jabłkowym

428297650_7813fc8344_z

Składniki (2 porcje):
1 torebka białego ryżu (lub 1 filiżanka)
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
Cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii (opcjonalnie do smaku)
2 sztuki JUST! Mousse Jabłko
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy ryż – chwilkę podsmażamy. Dodajemy stopniowo mleko. Jeśli chcemy wrzucamy laskę lub cukier waniliowy. Wlewamy od razu po trochu wodę. Cały czas mieszamy, żeby ryż się nie przypalił. Gotujemy do miękkości – około 10-15 minut. Na koniec dodajemy cukier i szczyptę soli, przykrywamy i odstawiamy z ognia na kilka minut. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
JUST! Mousse Jabłko podgrzewamy ze szczyptą cynamonu.
Ryż przekładamy do miseczek i dodajemy mus jabłkowy. Dodatkowo możemy posypać orzechami, rodzynkami.

Smacznego!

MENII © 2017