Certyfikat Produkt Bezglutenowy

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób cierpi na nietolerancję glutenu. Doskonale znamy wszelkie niedogodności związane z Celiakią.

Kilka faktów na temat diety bezglutenowej:

  • Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa.
  • Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.
  • Zabronione w diecie bezglutenowej są: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto i zwykły owies* i wszystkie produkty z ich dodatkiem.

Kluczową sprawą przy komponowaniu codziennej diety bezglutenowej jest dobór odpowiednich, bezpiecznych produktów. Producenci żywności dokładają wszelkich starań by Celiakia przestała ograniczać i proponują szeroką gamę produktów bezglutenowych.

Menii również się do tych producentów zalicza. Stworzyliśmy naturalne, pyszne, produkty które, dzięki temu iż nie zawiera glutenu są bezpieczne dla osób chorujących na Celiakię i mogą stanowić doskonałe urozmaicenie diety.

 

CC

MENII © 2017